Editorial


    La inceput de mileniu III, notiunea de ,,morala” pare a fi desprinsa din vremuri stravechi, si nu are o insemnatate prea mare pentru omul modern. Pare a fi un cuvant aflat pe cale de disparitie si tot mai rar intalnit in uzajul limbii noastre. Dar nu cuvantul in sine e problema, ci continutul care se afla in spatele slovei. Si ca sa punem lucrurile in ordine, haideti sa observam cum defineste dictionarul termenul morala: ,,forma a constiintei care reflecta si fixeaza, in principii, norme, reguli, cerintele de comportare privind raporturile dintre indivizi si dintre individ si colectivitate(familie, societate, natiune)”; Sa fim seriosi, azi cand libertatea e ridicata la rang de virtute, cine mai vrea sa aiba o viata ingradita de reguli si norme, o viata condusa de principii si constiinta? Ar spune unii ca respectand astfel de lucruri, succesul te ocoleste, oportunitatile te evita si reusitele par sa se indeparteze tot mai mult de viata ta. Astfel multi ajung sa-si calce in picioare principiile, sa-si inabuse constiinta, descoperind in cele din urma, cai mult mai scurte in drumul lor spre fericire. Numele acestor ,,strazi” sunt: compromis, descurcat, invartit si altele asemenea lor. Cam asa arata trendul pe care s-a inscris mare parte din societatea in care noi traim. Si atunci intrebarea fireasca este, daca morala mai are vreo valoare, vreun sens, vreun rost, chiar vreun folos pentru vietile noastre? La ce buna morala? Dar privit altfel, oare ce ar spune Dumnezeu despre morala zilelor noastre? Este interesata Divinitatea de un asemenea subiect? Cu siguranta DA. Tocmai de aceea, intr-un peisaj tulbure si confuz al modernitatii, Asociatia Moralia isi propune sa redea valoarea moralei crestine, in mod deosebit in randul tinerei generatii in domenii cruciale pentru viata lor. Unele din aceste aspecte sant legate de relatiile dintre sexe, altele despre diferite crize si dependente, si lista poate continua.
Dar, pentru o aprofundare mai detaliata a viziunii si lucrarii Moralia, urmariti va rog prezentarea video alaturata si siteul www.moralia.ro
    Asadar, asteptam parerile si ideeile voastre legate atat de moralitatea sau imoralitatea societatii in care traim, cat si idei in ce priveste lucrarea Moralia si modul in care v-ati putea alatura acestei miscari.

Silviu Hangea-coordonatorul lucrarii Moralia
silviu@moralia.ro    …Si au trait fericiti…
  “…si au trait fericiti pana la adanci batraneti?!!” Realitatea cruda
  in care traim a ajuns sa ne convinga de faptul ca povestile de
  dragoste adevarate nu pot fi intalnite decat [...citeste]


    Independenta
  Ooo, da!Independenta e cuvantul care ne rasuna la toti in cap,
  de mici,de cand ne dam seama ca trebuie sa ascultam de parinti
  si nu primim acadeaua "aia,aia o vreau...!" [...citeste]


    Morala- de ieri si de azi
  "Stati in drumuri, uitati-va, si intrebati care sunt cararile cele vechi,
  care este calea cea buna: umblati pe ea si veti gasi odihna
  pentru sufletele voastre." Ieremia 6 :16 [...citeste]


    Dincolo de soare
  Generatia aceasta este pusa in fata unor provocari fara
  precedent. Transcendentul este inlocuit tot mai pregnant
  cu vizibilul, cu ceea ce izbeste privirea. [...citeste]